5 Ekim 2011 Çarşamba

gömü yerleri

Eski evlere ait gömü yerleri.:

Kişilerin kendileri ne ait olan altın para ve kıymetli eşyalarını sakladıkları  mekanların en başında evler gelir.

Bunun sebepleri kontrolü mümkün ve  göz önünde olmasından kaynaklanır.

Böyle düşünülmesinde doğal  karşılanır. Aynı zamanda bu tip yerlerin kullanılması dikkat çekmeyi de  engeller.

herhangi bir ev ortamında arama yapılacağı zaman işte bu  noktaların göz önünde tutularak çalışmaya başlanması gerekmek dedir . Burada  yine o klasik soruyu kendimize sormamız gerekir.

( ben olsam bu ortamda  nereye gömerdim?) bu soruya tam cevap verebilmek çoğu zaman mümkün olmayacaktır.  İnsanların düşünce ve bakışları birbiriyle her zaman örtüşmeyecektir. Birinin  önemli gördüğü bir noktayı bir başkası hafife alabilir. Gömüyü saklayan insanın  bu noktadaki davranışını ve tercihini belirleyen esas unsurlar, onun kültürü,  kafa yapısı ile ilgilidir. Bu yüzden her ev ortamında gömünün aynı yere  konulduğu yorumu yanlıştır. Bur da önem arz eden ana noktayı şöylece ifade  edelim. Gömü sahibi malını ister evin içine koysun ister bahçesine malının gözü  önünde olmasını ve kontrolden uzak kalmamasını sağlayacaktır. O nun içinde yatak  odasının penceresinden rahatlıkla göreceği oturma odasının camından  gözlenebilecek açı ortak noktaların hedef alınması gerekir.

Evlerde  saklama yeri olarak tercih edilen ana noktalar şu şekilde sıralayabiliriz. 

1. ye mek ve ekmek pişirme noktaları olan (ocak)lar .buralarda gömüler  ateşin tam altına gelen noktaya yapılabildiği gibi,bacanın içinde bir bölüme  veya dış temel dipleri kullanılabilmektedir.

2. merdiven atları..  buralarda tespit yapılırken eve giriş merdivenleri olabileceği gibi;iç mekandaki  üst kat merdivenlerini de dikkatle gözlemlemek gerekir.merdivenlerin önemli olan  noktası en alttaki veya alttan üçüncü basamağın iç dolgusu olabilir.özellikle  taş veya moloz dolgulu merdivenler bu açıdan önemlidir.

3. kapı  eşikleri.. evlere girişte çoğu insanın dikkatini çekmeyecek olan noktalardan  birisi sürekli üzerine basılarak geçilen kapı eşikleridir.bu noktalar çoğu  define avcılarının nasip elde ettikleri noktalardır.bunun için sokağa açılan  kapının iç eşiğinin altını sağlıklı bir biçimde tespitten geçirmek gerekecektir. 

4. avlu içinde uzun ömürlü ağaçlar.. bunlar genellikle armut ceviz alıç  ve dut ağaçlarından oluşur.zaman zaman çam ahlat gibi ağaçların altı veya belli  mesafede yakınları tercih etmekle beraber.değişik ağaçlar avlu içinde pek sık  görülmemektedir.ismini verdiğimiz meyve ağaçları Anadolu nun sıkça rastlanan  türleridir.bu tür ağaçlar gömü anlamında şüphe uyandırıyorsa bunların ev  tarafından görülen yönleri içinde 3-5-7 gibi adımlarla çevresi cihazla  taranmalıdır.ve tespitler buna göre yapılmalıdır.şayet aynı avlunun içinde iki  veya 3 gibi fazla sayıda ağaç mevcutsa bu durumda ağaçlar arasında geometrik bir  bağlantı kurulmalıdır.

5. ermeni evlerinde saklama metotları içinde eski  evlerin büyük odalarındaki tavanda kullanılan (baba ) diye adlandırılan hatıl  ağaçları içinde saklama yöntemleri vardır. Paralar ve kıymetli eşyalarını bu  ağaçların içine 2 parmak girecek şekilde delik açılarak deliğin içine parmakla  bastırılarak sıkıştırılır. Ve delikler parayla doldurulur.

6.ermeni ve  Rumlara ait eski evlerin kalın duvarlı olanları içinde pencerelerin iç/alt  kısmının oyularak paraların buralara doldurulması metodu bayağı yaygın  rastlanmaktadır.

7.ahır ve kilerler. Hayvan barınağı olarak kullanılan  ahır, Mekanları içinde özellikle saman doldurulan herkesin her an göremeyeceği  mekanlar olan samanlık altları çok önemlidir. Kilerlerde ise harman zamanı  bitirilip ev sahibinin bütün kışlığı olarak çuvallar dolusu buğday veya un  malzemesinin tam altına gelen noktalar dışarıdan bir insanın hemen müdahale  edebileceği noktalar değildir. Bu tür yerler insanların gözünden uzak olan  hedeflerdir.

8.evlerde bulunan kuzu neler kaç adet olduğu bunların  tamamının bacaları olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Bacası olmayan sahte  kuzu ne yemek pişirme yerleri mevcuttur.

9.evlerin üst bacalarında  araştırma yapmak orda değişik bir taş veya baca kapaklarının içini mutlaka  kontrol etmek gerekir.

Bunların dışında akla hayale gelmeyecek pek çok  noktalardan gömü çıkma olası çoktur. Bunlardan kuyular, Hayvan su içme yalak  altları, Dibek taşı altları, gömme banyolar ve buna benzer sayamadığımız birçok  yerlerde dikkatli ve araştırma yapılmalıdır.

Eski bir Rum evinde yemek  pişirilen ocağın yerinde iki baca deliği görülmüştür. Bir baca deliğinde küp  diğerinde ise normal havalandırma vardır. Soyguncular evleri bastığında  yaşlılardan öğrendiğime göre soba borusu olarak kullanılan deliğinden boru  çıkarılıp küp olan deliğe sokulduğu tarafıma anlatılmıştır. Zekalarına diyecek  bir şey bulamamıştım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder