28 Eylül 2011 Çarşamba

notre dame ın kamburu özeti

1831'de yayımlanan Notre-Dame de Paris -roman kişilerinden biri öylesine etkili oldu ki- "Notre-Dame'ın Kamburu" adıyla tanındı. Hugo, bu romanda insanların yaşamında "kader"in egemenliğini göstermek istemiştir. Ayrıca yoksulluğun, insanların duygu ve düşüncelerini köreltmediğini ortaya koymuştur."Notre-Dame'ın Kamburu", Hugo'nun Fransız yazarlarının önde gelenlerinden biri olduğunu, yayımlandığı yıllarda göstermiştir. Roman, Hugo'nun hem kendi ülkesinde, hem de ülkesi dışında çok okunan kitaplarından biridir. Hemen hemen bütün dillere aktarılmış, filmi yapılmıştır.


Özet

Bahtsız Esmeralda, Tanrının da, insanları yüz üstü bıraktıkları öyle derinden anlamıştı ki, başka dayanağı olmayan bir şey gibi göğsünün üzerine doğru eğilip düştü.
İşkence memuruyla doktor aynı anda yanına yaklaştılar. Yardımcılar da o korkunç aletler arasında bir şey araştırmaya başlamıştır.
Bu uğursuz demirlerin sesinin duyunca zavallı yavrucak, elektrik akımına tutulan ölü bir kurbağa gibi titredi.
Kimsenin duyamayacağı kadar kısık sesle:
-Ah! Phoebus'um! diye mırıldandı.
Sonra yeniden heykel gibi, hareketsiz, sessizliğine gömüldü. Bu manzara, yargıçlardan başka herkesin yüreğini param parça ederdi. İnsan bu hali görünce, zavallı bir günahkârı cehennem kapısı önünde şeytanın sorguya çektiğini sanırdı. Bu korkunç güzel beyaz ve narin vücuda işkence etmek için kullanılacaktı demek! (kitaptan bir bölüm)

Notre Dame'ın Kamburu Victor Hugo'nun bir eseridir.Eserde Claude Frollo adlı bir papaz kilisenin önünde bir bebek bulmuştur ve çok çirkin bir bebek olduğundan ona fransızcada "eksik-tamamlanmamış" anlamına gelen Quasimodo ismini verir.Quasimodo büyüyünce ise papaz ona zangoçluk görevi verir.Bir süre sonra zilin sesi nedeniyle Quasimodo sağır olur. O sırada bir gün Esmeralda adında bir kızla tanışır kız bir çingenedir.Ama aslında Esmeralda dünyaya bir çingene olarak gelmemiştir.Çingeneler onu küçükken kaçırmış ve yerine sakat bir çocuğu bırakmışlardır bu çocuk ise Quasimodo'dur.Esmeralda genç ve güzel bir kızdır Quasimodo'nun onu görüp aşık olasıyla olaylar karışır çünkü papaz Claude Frollo'da bir din adamı gibi yaşamaktan bıkmıştır ve Esmeralda'ya duygular beslemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder