27 Eylül 2011 Salı

İlk Sikke Basılan Yer

Lidyalılar ve paraLidya'nın insanlık tarihine en büyük katkısı "sikke"yi icat etmiş olmalarıdır. Başkent Sardes'in içinden geçen Paktalos Irmağı'nın alüvyonlarında doğal olarak bulanan altın-gümüş karışımı "elektron" madeninden basılan ilk sikkelerin üzerinde Lidya Krallığının arması olan aslan başı bulunuyordu. İlk Lidya sikkeleri muhtemelen Alyattes döneminde basılmıştır. Sikke basımının daha iyi bir duruma gelmesi ve elektron yerine altın ve gümüşten ayrı olarak sikke basımı Kral Kroisos zamanında ortaya çıkmıştır.
Seramik kapların özelliğinden Lidyalıların batıdaki komşuları İyonya ile çok öncelere giden bir ilişkileri olduğu saptanmıştır. Yine Lidyalılar'ın Yunanlılar'la ticari ilişkilerinin yanı sıra dinsel ilişkileri de vardı. Lidya dininde en önemli kültler ana tanrıça-Artimu (Artemis) veya Kybele, Luvi tanrıçası-Kuvava, tarım tanrısı-Baki (Dionysos), yağmur tanrısı-Leus (Zeus) ve mezarların koruyucusu-Santas'dır.


İlk Sikke Basılan Yer



İ.S. 2. yüzyıllarda yaşamış bir konsül olan Pomponius’a göre ilk sikke ustaları İ.Ö. 289 yılında ortaya çıkmışlar. Bu ustalar sikkeleri “triumviri aere argento auro flando feriundo”nun kısaltması olan ve “III. VIR. AAAFF“ işaretleriyle damgalamışlardır. Bu damga “Bu üçü (Sikke ustaları) bronz, gümüş ve altının eritilmesi ve damgalanmasından sorumludurlar” gibi önemli bir anlam içermektedirler.



İlk Altın Sikkeyi Basan Lidya kralları. Krezüs'ü tanıyalım

Eski çağda Anadolu’da kurulmuş Lidya Devletinin Mermnod ailesinden gelen son kralıdır. Alyettes’in oğlu olup, Milattan önce 595-526 yıllarında yaşadığı tahmin edilmektedir. 560 yılında Lidya kralı olup, Anadolu’daki Yunan şehirlerini almış ve Kızılırmak’ın batısındaki bölgeye hakim olarak buradaki şehirleri imar etmiştir. Ispartalılarla müttefik olan Krezüs, Pers kralı Birinci Kurus’a karşı Lidya sınırını korumak için Mısır ve Babil devletleriyle anlaşma yaptı. Ülkesini zenginleştirdi.

Yunan tarihçisi Heredot’un, Krezüs hakkında yazdığı efsanevi bilgilerin tarihi geçerliliği yoktur. Persler’e karşı mücadele eden Krezüs, Ptria Muharebesinden sonra Sard’a çekildi. Sonunda Persli Kurus, Lidya Devletine son vererek Krezüs’ü ülkesine götürdü (M.Ö. 546).

sardes
Sardes Parayı bulan Lidyalıların başkenti;
Şu an Manisanın Salihli ilçesinde halen kalıntıları bulunan büyük bir şehir.
Click the image to open in full size.
Lydia, Sardes Bronze7 viewsBronze coin
Sardes, Lydia
Second - first century BC
Head of Dionysos r.
SARDIANWN
Horned panther l., head facing, holding in mouth and raised forepaw a broken spear.

BMC 241, 40; Aulock 3127.




Apollonis
Apollonis, Sardes ile Pergamon arasında, Mysia-Lydia sınırında bugünkü Akhisar’ın bucak merkezi Mecidiye’ye bitişik, tepe üzerindeki antik bir kenttir.

Click the image to open in full size.
Apollonis, Lydia19 viewsBronze coin
Apollonis, Lydia
Second - first century BC
Head of Herakles r.
APOLLWNIDEWN
Winged thunderbolt.
3.75 gram
17.5 mm
BMC 19, 3.


yorum sizin.
Eklenen Resim Ön İzlemesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder